Interviu cu Voicu Rădescu în publicația

Fenomenul Green Hours

CDPL, 2021, autor-coordonator Rozana Mihalache

Publicație tipărită cu sprijinul Primăriei Capitalei prin ARCUB, în proiectul Brand Cultural de București.

O carte in memoriam Voicu Rădescu, despre Green Hours Jazz Café și istoria sa de peste 25 de ani, ca prim club de jazz de după revoluție, prim teatru independent din România post-comunistă și spațiu (afectiv) irepetabil – atât în devenirea a numeroase generații de artiști, cât și în biografia culturală a capitalei.

Eseu în antologia

Despre debut. Istorii personale

CDPL, 2021

„Pentru că, de câțiva ani, există o inflaţie de scriitori (pornind și de la puzderia de edituri și de la confuzia că orice volum tipărit echivalează cu intrarea în literatură și asumarea titulaturii de scriitor de către orice nume afișat pe o copertă oarecare), debutul în literatură merită, mai mult ca niciodată, atenție și o discuție aparte, mai ales în condițiile create de așa-zisul internautism literar eliberator (când bloggingul generează impresia că literatura română beneficiază de o pepinieră consistentă de viitori scriitori care se manifestă pe Internet, tot mai departe de revistele literare sau de criticii literari contestați pe motive de inadecvare la nou, de parcă n-ar fi evident în primul rând incapacitatea sistemului literar de a se organiza și autosusține, nicidecum inversarea rolurilor într-o susținere valorică).

De fapt, sistemul literar, așa cum a fost moștenit și (re)construit în acești ultimi 30 de ani, duce spre o fundătură evidentă. Distanța dintre manualele școlare și literatura vie, dintre acel renume al meseriilor literare (scriitor, redactor de carte, corector, editor) și cota lor actuală pe piața muncii, absența agentului literar (paradoxal, în țara intermediarilor de profesie, tocmai literatura nu beneficiază de intermediari, de agenți literari), incapacitatea statului de a crea o punte între zona educațională și cultura înaltă, starea haotică a bibliotecilor, imposibilitatea întregului sistem literar de a-și păstra oameni, de a crea posturi noi și de a salariza profesioniști, toate acestea duc la această fundătură din care meseria de scriitor rămâne o curiozitate pentru marele public, învățat cumva din școală că toți scriitorii sunt morți sau că nu se poate trăi din scris, deci e o inutilitate socială. Problema, de principiu, priveşte imaginea scriitorului român (de orice vârstă). Cum este văzut şi, mai ales, perceput de ceilalți. Care este, totuşi, rolul lui în contextul actual şi cât mai poate interesa un asemenea proiect comunitatea?

În toată această fundătură se poate vorbi, fără doar și poate, despre o instituție a debutului, despre tipurile de debut, așteptările pe care le generează o carte de debut, indulgența arătată debutantului și, în definitiv, deschiderea pe care industria o are față de actul debutului. Debutul, generator de așteptări, emoții, conflicte și topuri, e mai mult stare decât vârstă, poate fi schimbat&negat, dar nu poate fi omis. Prezența lui în biografia autorului este asigurată. Cu posibilitățile tehnice actuale și cu haosul editorial, acesta poate deveni invizibil. Pentru cercetători, poate fi un semn, un embrion. Pentru administratori, un prilej bun de a organiza festivaluri. Iar pentru noi un subiect aplicat pentru a cunoaște poveștile, amărăciunile, temerile și gloria debutului spusă de foști, actuali și viitori debutanți.

(…)

Acest volum deschide o serie și face parte dintr-un proiect în care am încercat să integrăm poveștile debutului literar clasic (în revistă, în volum, în cenaclu) cu noile forme de debut multimedia. Tocmai de aceea am schimbat puțin și abordarea, volumul venind la pachet cu o serie de videocronici făcute unor cărți de debut de către Ramona Boldizsar, un set de audiotrailere ale unor volume de debut (montaje de Paul Burcia) și un documentar despre avatarurile debutului literar (regia Vlad Rotaru). Privite împreună, toate aceste elemente ar trebui să facă puțină lumină în problema atât de ofertantă a debutului. Un capitol la care scriitorul român a avut multe de suferit, chit că astăzi lucrurile s-au simplificat, impresia fiind mai curând că numai cine nu vrea nu debutează.”

un cristian

Texte în antologia-proiect

Izolare forțată

CDPL, 2020

„Proiectul a pornit de la ideea de a menține legătura cu scriitorii români pe perioada zilelor (care s-au transformat în săptămâni, care la rândul lor s-au transformat în luni) de izolare la domiciliu. A început sub forma unui blog, un jurnal on-line colectiv, care a reunit (virtual măcar, dacă fizic a fost cu neputință) mai mulți scriitori români contemporani.

Textele lor stau mărturie unei perioade istorice care momentan nu s-a încheiat, pe care nu am reușit să o digerăm pe de-a-ntregul. Notițele jurnalului colectiv surprind fluctuații de temperament, stări de spirit, schimbări fizice și sociale. Sunt documente ale trăirilor în fața unei rupturi drastice de realitatea pe care o cunoșteam. Constrângerile aparent doar fizice au venit la pachet cu nenumărate bariere emoționale, pe care oamenii care s-au alăturat proiectului au putut să le pună în cuvinte, să le țintuiască ca într-un insectar bine organizat.

Diferențele de vârstă dintre cei care au luat parte la acest proiect nu fac decât să aducă laolaltă perspective variate, oglinzi ale societății în care trăim, să redea cu o mai mare acuratețe realitatea anului 2020.

Jurnalul de pandemie, în varianta tipărită, este structurat astfel încât prima parte să reunească sentimente de moment mai mult sau mai puțin disparate, poeme, file de jurnal individual, texte de ficțiune, chiar jurnal de lectură etc.; iar a doua parte să expună angoasa acestor luni într-un jurnal scris la două mâni de Irina-Roxana Georgescu & Carmen Ianculescu. Atât prima parte, cât și a doua reprezintă o pledoarie pentru normalitate și seninătate – măcar interioare –, într-o confuzie tot mai accentuată a exteriorului copleșitor.

Izolare forțată este un îndemn la regăsire, speranță, la a nu mai privi viața ca niște somnambuli, o bătaie pe umăr, o îmbrățișare virtuală, un zâmbet pe sub masca anului 2020.

Izolare forțată este parte a proiectului Izolare forțată – față-n față cu viața, inițiat de editura Casa de pariuri literare cu sprijinul AFCN, care include textele regăsite în acest volum, dar și textele autorilor invitați (Doina Ioanid, Danya Ștef, Angelica Stan, Suzana Tănase, Antoaneta Zaharia, Andrei Mocuța, Florin Hălălău și Albert Denn), jurnalul în imagini realizat de Vlad Rotaru și spectacolul radiofonic O să fie bine!; pe care le găsiți on-line pe blogul: https://izolare2020.wordpress.com/.”

un cristian

pe cer jetoane

CDPL, 2019 (ediția originală) și 2021 (ediția audio)

Debutul meu în poezie.

Poeme în Antologia

În ritm cu metafora

Grafoart, 2015

Proiect trilingv de promovare a poeziei tinere, în care am participat cu trei poeme.